BLUE CHIFFON CAKE

Assalammualaikum buat semua sahabat blogger?moga sihat2 hendaknya hari ni..aminnn..
Hari ni ayu teringin nak buat kek so ayu tak tahu nak buat kek ape ya hari ni??fikir2 dan derhaka sikit dekat blogs sahabat.intai2 dan jeling2 le kek mana yg sedap n tekak ni pun rasa sejuk aje nak makan kek hari ni..heheheh...so tadi jumpa lah 1 resepi chiffon cake..wahhhhhhhh!! yg ni tak penah buat le!!!..hehhe.tapi on aje lah,ayu cuba lh buat kek ni.tak tahu jadi chiffon atau kek batat..hahahaha...
jom lah layan resepi ni dulu untuk menghasilkan kek chiffon ni.....

BLUE CHIFFON CAKE
bahan2 A:
6 biji telor kuning
2/3 cawan minyak masak
2/3 cawan susu cair
1/2 sudu kecil garam
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung diayak
2 sudu kecil baking powder diayak
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna biru

~Satukan kesemua bahan2 A dan pukul sebati sehingga tidak berbintik

bahan2 B:
6 biji putih telor
2/3 cawan gula pasir
1 sudu kecil cream of tartar

~Satu kan bahan2 B dan pukul sehingga gebu berkrim seperti gambar di bawah


Bila dah putih gebu satukan pula kedalam bahan2 A tadi dan kaup balik semua adunan menjadi sebati


ni lah hasilnya bila dah di campur bahan2 A dan B tadi.
masukan kedalam loyang yang sudah di sapu dengan sedikit marjerin.
bakar selama 50min atau sehingga masak suhu 170'c.


yesssssssssss..ni lah hasilnya BLUE CHIFFON CAKE ku..heheh..cantik tak?..
ok lah ni dri tak ada kan..memg lembut gebu dan sedap...


~SELAMAT MENCUBA~


JEM NENAS

Assalammuallaikum buat semua sahabat blogger..sihat ke hari ni?..Alhamdulilah ayu sihat hari ni..tak lama lagi dah nak masuk bulan RAMANDAN dan pas tu kita akan menyambut HARI RAYA pula..rasa tak sabar nak menyambut raya ni..hehehe..opppp posa kene didulukan tau.ni cita2 puasa tahun2 lepas dah ganti ke ni?..ganti jangan tak ganti nanti banyak hutang pulak di atas sana..huhu
ok lah x mahu cita2 panjang lagi..hari ni ayu bangun awal pagi jam 5 untuk masak jem..jom layannn!!!!!..


hari ni ayu buat jem nenas.jem ni ayu nak buat untuk BISKUT TAT.
ayu beli cuma 8 biji aje di ECONSAVE dengan harga RM1.68sen sebiji..nenas sekarang pun klu nak di ikutkan mahal harganya.tapi kebetulan yg ni murah sambar aje lah..heheh.
cukup ke ni 8 biji?..hope cukup lah buat BISKUT TAT tuk my family..


dah siap dah sagat nenas ni..halus dan mulus bila siap di sagat..ingat nak guna blends tadi tapi hari ni ter rajin lah sikit tu lah menyagat hari ni..lenguh lah tangan hari ni..huhu.tapi berbaloiii..
jom kita layan resepi kat bawah ni...

JEM NENES
bahan2nya:
8 biji nenas di sagat halus
gula secukup manis
sedikit esen vanila
5 helai daun pandan
sedikit garam
5 biji cengkih

Cara2nya:
Satukan semua bahan2 di atas dalam kuali yang besar.
air nenas juga di masukan sekali dalam kuali(tak perlu tapi)
masak dengan api yang sederhana selama 4jam(bertukar warna)


selepas 4 jam ini lah hasilnya jem nenas yang di masak tadi..so sweet rasanya..walahhhhhh!!!..
so boleh lah disimpan dalam peti sejuk.ni nak simpan buat BISKUT TAT nanti lah ni..heheh
untuk memudahkan masa membuat biskut tat nanti ayu siap2kan mengentel jem nenas ni 


menjadi bebola kecil macam post atas ni..nanti senang lah sikit masa nak membaking tat..bila dah siap bolehlh di simpan dalam peti sejuk ok...

~SELAMAT MENCUBA~