SIRA LABU

Assalammuallikum..bulan puasa hari tu ayu pergi bazar romadhon.jalan punya jalan ayu ternampak 1 makcik dri kelantan menjual sira dalam mangkuk kecil..harga RM2.50 sahaj..dekat punya dekat rupanya sira labu.sedap ke??..try lah beli satu bekas kecil..bawa balik simpan dulu dalam peti sejuk..
alamak,terlupa nak makan sira labunya.masa sahur baru teringat nak makan.
adoiiiii...sedapnya..makan sejuk2 dari dalam peri ais.ape lagi petang2 sebelum buka ayu pi beli lagi 2 bekas..tiap2 hari beli..huhuhu..nak buat tak tahu..jadi beli aje yg ayu tahu..
masa di rumah ayu try buka blog dri kelantan..wahhhh,teruja tengok blognya yang penuh dengan resepi2 dari kelantan..nampak cukup selera..akhirnya nampk lah resepi sira labu ni..ape lagi,ayu pun try lah buat sira ni...

SIRA LABU
Bahan2 dan Cara2nya:
sukatan ikut suka ya..
ambil labu kuning di buang kulitnya kemudian masukan kapur sirih rendam semalaman
susun daun pandan dalam 5,6 helai kemudian susun pula labu kedalam periuk
letak pula santan,gula kabung dan sedikit garam.
tutup periuk guna api keci.biar sehingga naik bau dan boleh di balik2an.masak sehingga air gula menjadi sedikit siap untuk di hidangkan...


ni hasil sira labu dari air tangan ku sendiri..memg sedap dan tak perlu beli lagi..
pada yang ada penyakit kencing manis tu jgn lah makan banyak2 ya..nanti lain jadinya...
ok semua selamat mencuba..


RENDANG CRABSTICK

assalammuallaikum...selamat pagiiiiiii!!..hope semuanya sihat2 hendaknya ya di samping family yg sihat n ceria2 semuanya...hari ni ayu nak tunjukan resepi crabstik.hari tu ayu buat crapstik spicy.tapi kali ni ayu nak buat crapstick rendang yg cukup ranggup dan rempahnya melekat di crabstck.Yang dah makan tu pasti tahu rasa crabstik rendang resepi dari air tangan ayu sendiri..
jom kita jengok2 resepinya ok??..

CRABSTIK RENDANG
Bahan2nya:
500g crabstik
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan serbuk rendang
2 sudu makan serbuk tomyam putih
1 sudu makan serbuk cili
air secukupnya
minyak masak yg banyak untuk mengoreng
sedikit garam
daun kari 8 tangkai ambil daun sahajs

Cara2nya:
panaskan minyak dalam kuali besar
crabstik dihiris kemudian di siat selapis2
masukan dalam mangkun besar campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali air n minyak
gaul sebati kemudian ambil air renjis2kan air kedalam crabstik tadi
gaul lagi sehingga nampak rempah2 melekat kat crabstik tadi,
(jangan bubuh banyak air cukup sekadar rempah melekat sahaja di crabstik)
kemudian bolehlah digoreng sehingga garing dan toskan.
simpan dalam kedap udara.


ni hasilnya..memg sedap n rapuh.ayu buat ni tuk open house masa 31 merdeka..crapstik kari nspicy dh habis jadi ayu buat  stail rendang pula..rasanya lagi sedap dri crapcsrik kari spicy hari tu..
sesiapa yg sudi bolehlh try resepi ni.memg tak menghampakn anda semua..
SELAMAT MENCUBA....

COKLAT BLUEBERRY N STRAWBERRY TART

Assalammuallikum..masih lagi mood menaip resepi yang tak sempat nak di siapkan tempo hari.Jujur ayu katakan yang 31 August ayu buat open house tapi tak lah besar opennya..dalam 100 lebih sikit aje yg hadir kerumah ayu hari tu.so sebelum open2 ni bnyak dh biskut raya ayu dah habis tu lah ayu buat homemade tuk meriahkan suasana atas meje.kemudian ayu buat COKLAT TART pula sebelum malam merdeka...
mengantuk tapi tahan kn juga sebb dh janji nak buat..jom layan resepi ni dulu k...



COKLAT BLUEBERRY N STRAWBERRY TART
Bahan2nya:
250g tepung rose
125g marjerin
1 sudu kecil esen vanilla
60g gula aising
1 biji kuning telor
sedikit pewarna kuning
acuan tart secukupnya

Cara2nya:
pukul marjerin dan gula aising hingga kembang dengan spatula
masukan esen vanilla dan kuning telor serta pewarna dan pukul lagi
masukan pula tepung rose dan gaul sehingga menjadi doh lembut (elakan mengaul doh terlalu lama nanti doh boleh keras dengan cepat)
ambil acuan pastry dan sapukan acuan sedikit dengan sedikit marjerin.
kemudian bentukan menjadi seperti gambar di bawah ni dan bakar 20min suhu 170'c


ni lah hasilnya kulit pastry yang siap di bakar.
jom tengok bahan2 intinya pulak


Masukan sedikit jem strawbery kedalam pastry.


Masak coklat milk secara double boiler dan tuangkan kedalam pastry yang berisi jem strawbery tadi
taburkan deco cookies secukupnya dalm setiap coklat tart tadi.
mudahkan?tu lah hasilnya..sedap lah juga sebb dh selesai pun coklat tart sebelum jamuan selesai..


















MY GREEN HOMEMADE

Assalammuallaikum...maaf lah lama tak masuk kat blog ni..ada masa klu2 line cantik..ni line teruk sungguh sejak raya bermula.elok juga sekali sekala tak elok line ni tak le memanjang nak on line smpikan tamu nak raya pun masih ada berfacebook.hope tak ada yg buat mcm tu tau..heheh
ok lah ni ayu nak tunjuk lg resepi homemade..raya tahun ni ramai le buat home made ni..bnyk rumah ayu pi semua beli..harga boleh tahan..huhuhu..so ape kata kita buat aje lepas ni.bukan sush pun naki buat homemada ni..hanya cairkan coklat secara double boiler pastu masukan dlm moule kemudian isikn sikit kekacang yang kita suka..muidah kan..so tahun depan but lah lg best..
jom kita buat sama2 k..kat bawah ni ayu but homemade lg lepas raya seminggu sebab nak buat open house pada 31 MERDEKA..coklat yg lepas dy habis..huhuhu..

GRENN COKLAT HOMEMADE

1kg white coklat berly's
1kg dark coklat beryl's
badam cincang secukupnya di bakar
biji gajus secukupnya di bakar
moule secukupnya(klu tak cukup moule guna aje peper cup
sedikit pewrna hijau.

Cara2nya:
masak dulu white coklat secara double boiler,
kemudian masukan pewarna hijau dan kacau hingga rata,
sambil tu taburkan sedikit badam cincang ke dalam moule,
bila coklat sudah cair masukan coklat hijau tadi kedalam moule yang sudah siap badam di dalamnya,
masukan coklat hujau setengah moule sahaja,
kemudian masukan seketul biji gajus dan tabaurkan sedikit badam cincang,
buat semua sehingga selesai.kalau tak cukup moule bubuh kedalam papar cup dengan cara yang sama,
Kemudian masakan pula duck coklat secara double boiler sehingga cair dan tuangkan  kedalam moule
lapisan coklat hijau tadi.masukan kedalam peti sejuk..sok siap di makan..


siap dh MY GREEN HOMEMADE ku...bentuk yg biasa2 aje.di atasnya nampak jelas badam hancurnya dan di tengah2 nya pula ada biji gajus berserta badam hancur yg banyak..so suca lah pasti semuanya puas hati dan tahun depan raya boleh buat...jimat2..

Tip:sekiranya coklat yang anda masak menjadi keras cepat,tercampur air dan coklat rosak,ak sengaja mengunakan bahan perwarna air,jangan di buang coklatnya ya..boleh di guna kan lagi hanya meletakkan 2 sudu makan penuh COCOA BUTTER kedalamnya dan masak secara boubler boiler dalam 5 min coklat akan menjadi cair semula..siap digunakan.
SELAMAT MENCUBA...