MY COKLAT HOMEMADE

Assalammualaikum...nak pergi kemana tu?..ada lah ni istimewa buat raya nanti..tak mahu tengok ke?..
mari lah tengok2 dulu.kalau berkenan boleh lah buat ni..mudah aje n cara yang simple aje ayu buat ni..ianya sekadar untuk makan anak2 dan simn sikit untuk para tamu masa raya nanti...
jom layan resepi ni kejap...

COKLAT HOMEMADE
Bahan2nya:
1 kg coklat milk jenama Beryl's
1 kg coklat strewbery jenama Beryl's
secukupnya badam cincang
mould untuk coklat

Cara2nya:
Masakkan dahulu coklat strewbery secara bouble boiler hingga cair
Sementara itu sediakan mould.
Bila coklat strewbery sudah masak masukan kedalam mould mengunakan paiping bag.
Masukan sedikit sahaja dan ratakan.
Kemudian masukan badam cincang dengan angaran kesukaan masing2.
Masukan lagi coklat strewbery sedikit danmasukan badam lagi kedalamnya.
Masukan lagi coklat strowdery sehingga setengah mould dan taburkan lagi badam.
Masakan pula coklat milk secara double boiler sehingga cair.
kemudian ulang proses yg sama sehingga selesai.
Masukan kedalam peti sejuk selama 30min atau hingga keras.


Taraaaaaaaaaa!!!!...ni lah dia homemade ayu yg siap digab dulu selepas keluar dari mould..
memgsedap n sama aje lah rasanya dengan coklat2 yg lain...kira puas hati le dengan coklat ni...


Alamakkkkk!!!..ayu tak cukup mould lah..risau takut coklat mengeras
jadi ayu gunamkan mangkuk kertas dan buat cara yg sama kat mangkuk kertas ni..
cuma ayu tambahkan deco cookies di atasnya...
ok semua...Selamat mencuba..


ALMOND LONDON OAT CAPPUCINO

Assalammualaikum semuanya..sekali lg dalam mood biskut raya.
namanya raya kalau tak buat hidup ayu rasa tak meriah raya.kene lah kecoh2 sikit kat dapur.
kasi comot sana sini sikit kekotoran kat dapur tu..heheh
ok lah ni ayu nak share lg tau biskut raya..
jom kite tengok dulu resepinya kemudian kite tengok pula gambarnya...jommmmm!!!

BISKUT ALMON LONDON OAT CAPPUCINO 
Bahan2nya:
250g butter
125g gula aising
100g tepung jagung
200g tepung hoen kwee(warna putih tulisan biru)
250g tepung gandum
1 biji telor pukul sedikit
1/2 cawan oat
2 sudu kecil cappucino emulco
Badam biji secukupnya

Cara2nya:
Pukul butter,gula,dan telor hingga kembang
Masukan pula cappucino,pukul lagi.
Kemudian masukan oat,tepung jagung,tepung hoen kwee serta tepung gandum
adun sebati sehingga menjadi doh lembut
Buat bebola kecil dan masukan badam kedalamnya dan susun dalam dulang pembakar
Bakar selama 25min suhu 170'c hingga masak.


kemudian buatkan Toppingnya..
Bahan2 untuk Topping:
coklat masak secukupnya
coklat putih secukupnya
secukupnya deco cookies

Cara2nya:
Masak coklat berasingan secara dobel boiler sehingga cair
Kemudian ambil ambil biskut yang telah masak tadi celopkan dengan coklat masak
kemudian masukan ke dalam mangkuk kertas.
Hiaskan atasnya dengan deco cookies mengikut cita rasa masing2.


siap dh biskut kegemaran anak2 ku..
rasanya ada kelainan dri biskut almon landon ku yg lama.yg ni memg sedap n aromanya cukup best..
tapi ada juga deco2 almond london yang lama..


ni dia deco yg lama..tetap ayu ingat,ayu buat sikit aje untuk tempahan..
bahan2 almond yang lama tak ada oat n cappucino..
ok semua..selamat mencuba dan salam ramadhan..




TAT NENAS BLUEBERRY

Assalammuallaikum..macam2 bentuk dan rasa biskut raya tahun ni kan?,ape lg ayu pun ambil peluang le folow up sama gaya n cite rasa biskut tahun 2012 ni..tapi jgn bentuk aje yg cantik tau..rasanya pun kene sedap klu tak anak2 akan cakap yang bukan2..sedihhhhhhhhh...tapi apepun  kite kene lah cuba juga sebb ikut peredaran masa sekarang.
Oklah..kat sini ayu nak tunjukan satu lagi resepi yang sama tapi rasa dan aromanya cukup2 berbeza,gebu dan sedap..
jom layan resepi kat bawah ni...




TAT NENAS BLUEBERRY 

Bahan2 untuk 1 adunan:
1 cawan mentega
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung nespray
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telor
1sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna unggu
2 sudu makan Blueberry Flavour
secukupnya jem nenas
secukupnya deco cookies

Cara2nya:
Pukul mentega sama gula hingga kembang.
masukan pula kuning telor,esen vanilla,pewarna unggu dan blueberry pukul sehingga sebati.
masukan pula tepung jagung,susu tepung dan tepung gandum
adun sehingga menjadi doh lembut.
ambil sedikit doh dan masukan kedalam acuan tat dan tekan memanjang.
bubuhkan pula jem nenas di tengahnya dan gulung.
hiaskan diatas tat itu dengan deco cookies.(deco cookies ayu tambah untuk nampak lebih menarik).
bakar selama 25min suhu 170'c sehingga masak.



sooooo!!!..ni lah hasilnya TAT BLUEBERRY ayu yg sederhana n simpoi..
rasa n araomanya berbeza dri biskut tat nenas yg gulung  tu..cuba lah?!!..
ok semuanya..salamat mencuba n salam ramadan dari ayu..


Tak sabar nak tunggu malam....layannnnn!!..

TAT NENAS GULUNG

Assalammuallaikum..kali ni ayu nak tunjukan biskut lain pula.Biskut ni semua suka dri yg kecil jua yang dewasa semua sukannya..ayu pun suka juga n tiap2 tahun mesti ada biskut ni..jom layan resepi biskut kat bawah ni ya...

BISKUT TAT NENAS GULUNG
Bahan2nya: Satu adunan
1 cawan mentega
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung Nespray
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telor
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna kuning telor
secukupnya jem nenas
secukupnya deco cookies

Cara2nya:
Pukul mentega dan gula sehingga kembang
Masukan pula kuning telor,esen vanilla dan pewarna pukul lagi hingga sebati
Masukan pula tepung jagung,susu tepung dan tepung gandum adun sehingga menjadi doh lembut
Terap adunan memanjang dengan mengunakn acuan tat dan bubuh pula jem nenas ditengahnya
Gulung dan bubuh deco cookies atasnya.(deco cookies ayu tambah untuk lebih menarik
Bakar selama 25min suhu 170'c


ni lah hasilnya biskut TAT NENAS GULUNG ayu..ok semua sahabat..
selamat mencuba dan salam ramadan dari ayu..




BISKUT SUSU

Assalammuallaikum semua..selamt petang? moga semuanya sihat dan ceria2 hendaknya di bualn Ramadhan ni.Terasa penat hari ni dengan cuaca yang cukup panas.tapi apepun jua keadaan hari ni kite mestio semangat iuntuk teuskan puasa dan menjalankn tugas2 harian kite tak kita di luar rumah atau di dalam rumah..so,pada yag rajin2 buat biskut tu jom layan resepi kat bawah ni..

BISKUT SUSU
Bahan2nya:
250g tepung jagung
3/4 tin susu pekat manis F&N
1 sudu kecil baking powder
marjerin secukupnya untuk menguli tepung sehingga menjadi doh lembut
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
secukupnya deco cookies

Cara2nya:
Gaul tepung,baking powder dan susu pekat sehingga sebati
Masukan pula sedikit garam dan pewarna gaul lagi
Bila semua sebati masukan pula sedikit2 marjerin dan adun sehingga menjadi doh lembut
Terap dan susun dalam dulang pembakar
bakar selama 15~20min suhu 170'c..


ni lah hasilnya BISKUT SUSU resepi di atas tadi..rasanyakn banyaklah yang dah buat bentuk bunga ni kan?..ada juga yg buat bentuk bulat tapi kat bawah ni ada ayu buat bentuk lain dari yang lain...


Taraaa!!!...ni lah bentuk baru idea dari ayu dendiri..ayu boleh nama BISKUT LELANDAK SUSU..
ok tak nama tu?/hehehe...ni kes boring le ni buat biskut bentuk ni..apepun rasa tetap sama rasanya.


ooooooopp..ada lg satu bentuk yg ayu reke sendiri..rasanya bentuk ni lg senang..jom tengok kat bawah ni gambarnya..


ni le bentuknya....hehehe bentuk ni ayu gunakn sagat sarang semut tu..pastu nur titik2kan sedikit pewarna pink..rasanya sama tapi nampak menarik juga ni...ok lah semuanya..selamat mencuba
dan SALAM RAMADAN dri ayu...