KACANG KUDA REBUS

Assalammualalikum...adoiii..hari2 rasa laparkkan?perut tak boleh kosong nak kene isi juga perut ni.Makan2 aje yanag ayu tahu..heheh..badan pun dah naik tembam 2 mangkuk..huhuhuhu...adoiii..bila lah nak kurus ni.!!..Macam mana nak urus kalau makanan ade aje kat dapur tu..huhuhu.Kalau buang nanti mambazirkan? anak2 pula sush nak makan jadi mak dia ni le yang senang makan tu le badan dah tembam2..huhuhu
Selalu petang2 tengah tengok Tv tu yang ayu suka.Bab kunyah2 ni..ade aje nak di kunyahnya mcm tak letih mulut tu nak menguyah.Asal ade makanan di dapur parking kat depan TV settle semua makanan yang tersedia depan mata..
Untuk kudap2 ni ayu tak kisah makan ape pun asal halal serta senang di kunyah..jom layan resepi kudap2 yang ayu buat sendiri..resepinya mudah dan senang...jommm!!!!..

 KACANG KUDA REBUS

Bahan2nya:
250g kacang kuda di rendam semalaman dengan serbun kunyit
Keesokan harinya rebuskan dulu kacang kuda hingga lembut dan ketepikan

Bahan2 tumis:
5 tangkai lada kering di potong2
2 sudu kecil biji sawi
2 biji bawang besar hiris
garam secukupnya
sedikit minyak

Cara2nya:
Panaskan kuali dan masukan minyak
Tumiskan semua bahan2 penumis sedikit garing
Masukan kacang kuda yg dah dirubus tadi kacau sebati dan bubuh pula garam...


Dah siappppp....jom kudap2 sama?..kalau berkudap2 ramai2 pasti seronok kan? tak kering gusi berbual sambil berkudap2..ishhh...teringat pula masa zaman muda2,kerap kudap2 kat panggung wayang..hahahah....
SELAMAT MENCUBA...

AGAR-AGAR CENDOL

Assallammuallaikum semua...Panaskan cuaca hari ni?.malam tadi entah jam berapa hujan lebat smpi jam 6 pagi baru berhenti..syok tidur..hehhe..sejuk seketika aje jam12 ni dah mula lah panas terik n buat kering tekak setiap hari.Anak2 mula serak..huhuh.Jerebu pun terbit sama panas2 macam ni..
Adoii..nak makan ape ya untuk sejukan tekak?...hemmmm.Buat agar2 pun sedap ni kan untuk sejuk kan tekak yg dah kering ni.lagi pun ayu suka sangat agar2 dulu asyik beli aje dapat 3 potong RM1..huhuhu,mahal  dan tak puas nak makan.masa tu kerja lah.ni dah duduh rumah kene rajin masak apepun jua resepi untuk diri kite sendiri serta rumah tangga.Jom folowww! ayu masak agar2 tau seeeeddddaaaappppp...

AGAR2 CENDOL

Bahan2nya:
20g agar2 tali
8 cawan air

3 cawan gula
2 cawan susu cair
2 ketul gula kabung
cendol secukupnya
sedikit garam
2 helai daun pandan
acuan secukupnya

Cara2nya:
masak agar2 dan gula hingga larut
masukan pula susu cair,garam n daun pandan kacau lagi
sambil tu susun acuan dan masukan 1 sudu makan cendol setiap acuan
bahagian kepada 2 bahagian
ambil 1 bahagian bersusu masukan kedalam acuan dan di biarkan keras
dan1 bahagian lagi di masukan gula kabung masak sehingga larut
kemudian tuangkan adunan ke lapisan susu tadi..dah sejuk sekejap masukan kedalam peti ais...





Nak ke???? dah siap ni??....jom makan agar2..sedap ni untuk sejukkan tekak...ok lah pada yang nak mencuba jangan segan2 boleh share resepi k..SELAMAT MENCUBA..


KEK ROS MARBLE SUSU

Assalammuallaikum semua..tengah buat ape tu?..santai2 aje ya..bestkn kalau kepala ni rehat kan sekejap supaya tak tertekan dengan keadaan sekeliling...Cuti 2 hari ni bawa2 lah ke taman bunga untuk rehat kan minda tu...
Hari ni ayu nak kasi 1 lagi resepi yang ayu kongsi dengan rakan ayu di dalam group D COOKING ROOM.
Resepi ni cukup sedap sebb rasanya cukup lemak2,sebab dalam adunan nya ade susu pekat dan susu cair..
Jom ikut ayu tengok 2 resepi nya k..kalau mudah boleh try buat dan kalau tak mudah buat sila tunggu mood jadi mudah heheheh..Jom!!!..

Kek Ros Marble Susu

Bahan :
250g butter
2 cwn susu pekat manis

1 sudu teh ovelatte
1 cwn susu cair
5 biji telur saiz A
3 cwn tepung naik sendiri
2 pewarna kesukaan
3 sudu kecil perisa ros

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan terlebih dahulu. Sapu loyang dengan butter& tabur sedikit tepung bagi tak melekat.
2. Pukul butter dengan susu pekat sampai kembang.
3. Masukkan ovellate n perisa ros. Pukul lagi sampai sebati.
4. Masukkan telur pukul sehingga sebati
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu dan pukul sehingga benar2 kembang
6. Bahagikan kepada 3 bahagian n 2 bahagian di warnakan kesukaan
7. Masukkan adunan berwarna selang seli. Ikut kreativiti.
8. Kukus antara 45minit/sehingga masak.
9. Sejukkan dulu baru keluarkan.





Taraaaaaaaaaaaa!!...cantik tak?..ayu rasa ok lah sebab warnanya tu buat tertarik tapi jangan risau..keknya juga sedap,lembut n gebu..ok semua sahabat..SELAMAT MENCUBA....


NASI GORENG DAUN LIMAU PURUT

Assalammuallaikum selamat pagi sahabat?..semoga sihat dan ceria 2 hendaknya di samping family2 tercinta..
Dah jarang2 masuk ke blog ni sebb tak sempat nak menaip resepi atau pun nak jenguk2 blog sendiri..Adoiii,nasib baik lah blog tak boleh berkulat,kalau boleh berkulat penug sawang sekali kat lappy ayu ni..ishishish....
ni nak tanya dah sarapan ke sahabat semua ni?dah kpt sebab waktu dah 10.00am..so ape ya menu pagi2 ni untuk bersarapan?Ni ayu pun pening nak buat ape ya sarapan pada tamu yang berkunjung kerumah di pagai hari..hemmmm....terjengok di dalam periuk ade nasi malam tadi yang ayu masak jam9.00pm langsung tak berusik..ishishish,sipat yang tak elok ayu buat..1 pembaziran kan,kat tempat lain masih ramai yang kelaparan tu..??huhuhu..so..fikir punya fikir ayu n tak mahu menbazir tau..tak elok..so terhasil lah satu resepi nasi goreng...tau ke nasi goreng ape ni???jom layan resepi kat bawah ni..

NASI GORENG DAUN LIMAU PURUT
Bahan2 A:
Dikisar~
8 tangkai cili kering direndam air panas
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
8 helai daun limau putut
1/2 cawan ikan bilis

bahan2 B:
nasi secukupnya(anggaran masak 2 pot nasi)
1 ekor ikan masin sepat di goreng n di potong2kecil
2 keping tahu di goreng dan hi potong2 kecil
5 tangkai daun limau purut di hiris
2 cudu makan bawang goreng
sedikit garam
sedikit perasa secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Cara2nya:
panaskan kuali dan masukan minyak
tumiskan bahan2 A kisar hingga naik bau dan garing
masukan pula bahan2 B kecuali nasi kacau n biarkan seketika hingga naik bau
msukan nasi dan kacau sebati
siap untuk di hidang..



Siappppp...jom sarapan?..nasi ni ayu gunakan beras basmaty tu le rasanya cukup2 enak dan mudah nak buatnya..cuba lah?..ok..