APAM MENTEGA GULA HANGUS

Assalammuallaikum sahabat semua dan selamat petang?..dah minum petang ke? Hari ni anak-anak ayu cuti sekolah sebab semalam ada sukan di sekolahnya.hemmm,anak-anak aje yang cuti sekolah tau.kita ni orang perempuan tetap kerja dengan rutin harian di rumah..kepala ni setiap hari ligat nak fikir apa yang nak dibuat di rumah.yang penting makan??heheeh.makan pagi,makan tengahari,makan petang dan makan malam..full lah setiap hari tentang makan.so pagi ni ada sahabt baik nak datang rumah jadi pagi-pagi jam 7 aku dah mengapam di dapur.melecurlah sikit tangan ni..huhuhu.tapi tak megapa asalkan kerja aku siap hari ni.hari ni aku buat apam maentega memang lembut.gebu dan sedap...jom folow resepi ni...

~APAM MENTEGA GULA HANGUS~
bahan2 A :
1 cawan gula pasir
1/2 cawan air
125g mentega
~larutkan gula kemudian tutupkan api.
,asukan pula air secara pelahan2 supaya is tak meletup dan terkena tangan
buka semula api kemudian  masukan pula mentega kacau sehinggga mendidih dan sejukan.

bahan2 B:
1/2 cawan gula pasir
2 biji telor
1 3/4 cawan tepung gandum di ayak
1/2 sudu kecil soda bikarbonat di ayak
200ml susu cair
1/2 sudu kecil esen vanilla
~masukan semua bahan2 di atas kedalam blends dan blends sehingga adunan sebati.
masukan pula air gula tadi dan blends sekali lagi sehingga kembang.


kemudian tapislah adunan tadi.seperti gamabr diatas.


kemudian masukan kedalam acuan yang anda minati.


ingat??..sebelum membuat adunan kene panaskan pengukus dahulu ya? dengan api yang sederhana besar.
kukus adunan tadi selama 25min.dalam tempuh 25min jangan sesekali membuka penutup kukusan.
ini kan menyebabkan adunan menjadi mendap dan batat.


selepas 25minit ni lah hasil apam mentega tadi..memg gebu n cantik walahhh!!.


Taraaaaaaaa...ni lah hasilnya.siap untuk di hidang..memg lembut grbu dan sedap...yamiii!!
~SELAMAT MENCUBA~







No comments:

Post a Comment