SAMBAL TUMIS TEMPOYAK BILIS+PETAI

Assalammuallaikum sahabat yg ayu hormati..hari ni ayu buat makan2 sikit kat umah.bukan lah open house.
tapi ayu dah tak tahu nak masak apa sebab rasanya selalu dah masak.sampai rasa jemu pun ada.fikir fikir fikir naik ligat memikirnya.jadi ayu ajak suami pergi pasar pagi di batang kali daerah uluyam.Alahaiiiii...terpandang lah petai bergantung2 di pasar,apa lagi ayu sambar lah 5 papan...wahhh lega..bahan2 ada.jadi ayu layan lah menu kat bawah ni..jommmmmmmm!!!

SAMBAL TUMIS TEMPOYAK BILIS + PETAI


Bahan2nya:
5 papan petai-isi belah 2
segengam ikan bilis kopek
2 biji bawang besar hiris
3 sudu makan tempoyak
20 biji cili padi ikut pedas
2 inci kunyit hidup
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak


Cara2nya:
Goreng dahulu ikan bilis jangan sampai garing,angkat dan ketepikan.
goreng pula bawang hiris sampai layut,angkat dan satukan dengan ikan bilis tadi.
tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat dan ketepikan
panaskan sedikit minyak kemudian masukan bahan2 kacau sehingga naik bau.
masukan pula ikan bilis,petai dan bawang hiris tadi kacau sebati.
kemudian masukan tempoyak kacau sebati.
masukan pula air (ikut kepekatan masing2).bubuh pula garam dan gula..
siap untuk dihidangkan.

~SELAMAT MENCUBA~

No comments:

Post a Comment