HALWA ROSELLE

Assalammuallaikum...jom sambung kisah roselle ya..tadi ada ayu cita cara2 buat JUS ROSELLE kan?
ni ayu nak tanya kalau2 ada yang buat Jus tu jangan2 di buang isi roselle yang di guna buat jus tadi ya..
isi roselle dari dalam periuk yang siap di buat jus tadi you all ambil isi roselle tadi dimasukan kedalam dulang kemudian you all jemur sampai separuh kering untuk buat halwa..sedap tau kalau makan halwa roselle..
Ayu cakap sedap sebab ayu dah buat tu le ayu mai kat sini untuk kongsi bersama dengan semua sahabat
agar buah roselle yang siap di buat jus tak di buang macam tu aje..membazirkan??
Ingat.......masa nak buat jus tu biji roselle tu kene buang dan ambil saja bunganya sahaja tu le yang sedap..


Ni dia roselle yang dari dalam jus tadi ayu masukan dalam dulang nak jemur selama separuh kering.
tak perlu letak ape2 sebab dah manis dri perapan pati jus tadi.memang dah manis.tapi kalau 2 rasanya tak cukup manis oada tekak you all.bolehleh di taburkan lagi sedikit gula.


Tengok betul2....ni lah hasil roselle yang siap ayu jemur selama 7 hari tu pun cuaca tak seberapa elok..
tapi kira ok dh ni sebab rasanya dh cukup sesuai dengan tekak ayu sekeluarga.
cuba2 ya sahabat lepas ni boleh buat halwa roselle.







No comments:

Post a Comment