RENDANG DAGING BERKANTAN

Assalammuallaikum..masih dalam mood raya kan ni?..Jom2 ikut Ayu ke intai2 menu seterusnya dari ayu.
Kali ni menu daging dulu ya..selalu ayu buat resepi kari daging,kicap daging...weiii,,,menu raya ke tu..hehhe...maaf lah ayu melalut aje tadi..ok ok..Resepi ni ayu ambil dari blog MAGGI.
memg teruja nama resepi ni sebab tu ayu folooow aje resepi ni untuk juadah raya ni..
jom intai2 resepi ya?..

RENDANG DAGING BERKANTAN

Bahan2nya:
500g daging di hiris nipis
3 sudu makan minyak jagung
100ml santan pekat
3 cawan air

Bahan2 Kisar A:
100g bawang besar
30g bawang putih
50g halia
3 batang serai
1 cm lengkuas
100ml air

Bahan2 B:
1 bungkus tumis rendang maggi
1 bunga kantan di hiris
1 helai daun kunyit di hiris
4 helai daun limau purut
2 sudu besar ketumbar
2 sudu makan gula
sedikit garam
1 sudu makan kerisik

Cara2nya:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 A sehingga kekuningan
Masukan daging dan gaul mesra
Masukan pula air dan masak sehingga renek selama 30min
Masukan ke semua bahan2 B dan santan pekat dan tunggu sehingga daging empuk..


Ni lah hasilnya Rendang Daging Berkantan..siappppp......tak sabar nak makan.
tapi tak sempat nak makan pun sebab ramai tetamu dh selesai..huhuhu
apepun ok juga habis tak membazirkan?..
jom ke resepi yang lain pula pas ni..
SELAMAT HARI RAYA...




No comments:

Post a Comment