JEM ROSELLE

Assalammuallaikum....jom layan jem?!!..hemmm jem aje le ayu ni kan.hari tu dah buat jem nenas,ni tak akn lah nak kasi tunjuk jem nenas lagikan,.boring lahhhhh?/heheh.Laaaaaaaaaaa...heheh,mana ade jem nenas,ayu nak share kat sahabat semua pasal jem ROSELLE.penah makan tak jem ROSELLE??mungkin ada yang penah makan dan ada yang tak penah makan langsungkan?..Roselle ni habby tanam sendiri dekat tanah sekangkang kera sebelah umah.tanam pun tak banyak hanya 12 pokok dan lepas 3 bulan bolehlah dapatkan hasil dari buah roselle..


yang ni bunga Roselle yang baru hidup selama 2 bulan.nak tengok buahnya ke??jomm!!!..


heaaaaa..ni lah buah ROSELLE tadi selepas 3 atau 4 bulan dah pun mengeluarkan hasilnya.
buahnya merah semerahnya macam darah lembu..buah ni memang masam..ishhss..masam2 buah ni ada khasiatnya.ia baik untuk mengubati kencing manis ,darah tinggi,awet muda n macam2 lagi lah..omega 3nya cukup bagus untuk kanak2..tak percaya ce baca dalam blog..
ok lah jom kita layan pula resepi jem ROSELLE yang ringkas dan tahan lama.

JEM ROSELLE
Bahan2nya:
30 kuntum buah ROSELLE
1kilo gula
sedikit garam

Cara2nya:
Blends buah ROSELLE sehingga hancur.
Masukan kedalam kuali dan buka api sederhana.
masukan siap2 garam dan gula.
Masak sehingga ROSELLE mejadi lekat dan likat selama 1 j1m 1/2..


yang ni jem ROSELLE yang belum cukup masak atas kuali...


taraaaa!!..siap dah jem ROSELE yang cukup manis2 masam pekat dan likat..
warnanya pun cukup cantik..so ape lagi!!..jom lah try jem ni..memg sedap dan banyak khasiatnya..
selamat mencuba ok!!..




No comments:

Post a Comment