MY GREEN HOMEMADE

Assalammuallaikum...maaf lah lama tak masuk kat blog ni..ada masa klu2 line cantik..ni line teruk sungguh sejak raya bermula.elok juga sekali sekala tak elok line ni tak le memanjang nak on line smpikan tamu nak raya pun masih ada berfacebook.hope tak ada yg buat mcm tu tau..heheh
ok lah ni ayu nak tunjuk lg resepi homemade..raya tahun ni ramai le buat home made ni..bnyk rumah ayu pi semua beli..harga boleh tahan..huhuhu..so ape kata kita buat aje lepas ni.bukan sush pun naki buat homemada ni..hanya cairkan coklat secara double boiler pastu masukan dlm moule kemudian isikn sikit kekacang yang kita suka..muidah kan..so tahun depan but lah lg best..
jom kita buat sama2 k..kat bawah ni ayu but homemade lg lepas raya seminggu sebab nak buat open house pada 31 MERDEKA..coklat yg lepas dy habis..huhuhu..

GRENN COKLAT HOMEMADE

1kg white coklat berly's
1kg dark coklat beryl's
badam cincang secukupnya di bakar
biji gajus secukupnya di bakar
moule secukupnya(klu tak cukup moule guna aje peper cup
sedikit pewrna hijau.

Cara2nya:
masak dulu white coklat secara double boiler,
kemudian masukan pewarna hijau dan kacau hingga rata,
sambil tu taburkan sedikit badam cincang ke dalam moule,
bila coklat sudah cair masukan coklat hijau tadi kedalam moule yang sudah siap badam di dalamnya,
masukan coklat hujau setengah moule sahaja,
kemudian masukan seketul biji gajus dan tabaurkan sedikit badam cincang,
buat semua sehingga selesai.kalau tak cukup moule bubuh kedalam papar cup dengan cara yang sama,
Kemudian masakan pula duck coklat secara double boiler sehingga cair dan tuangkan  kedalam moule
lapisan coklat hijau tadi.masukan kedalam peti sejuk..sok siap di makan..


siap dh MY GREEN HOMEMADE ku...bentuk yg biasa2 aje.di atasnya nampak jelas badam hancurnya dan di tengah2 nya pula ada biji gajus berserta badam hancur yg banyak..so suca lah pasti semuanya puas hati dan tahun depan raya boleh buat...jimat2..

Tip:sekiranya coklat yang anda masak menjadi keras cepat,tercampur air dan coklat rosak,ak sengaja mengunakan bahan perwarna air,jangan di buang coklatnya ya..boleh di guna kan lagi hanya meletakkan 2 sudu makan penuh COCOA BUTTER kedalamnya dan masak secara boubler boiler dalam 5 min coklat akan menjadi cair semula..siap digunakan.
SELAMAT MENCUBA...




No comments:

Post a Comment